12/Ιαν/21
Μποτσουάνα: Το γκέι σεξ είναι και επισήμως νόμιμο...

Μποτσουάνα: Το γκέι σεξ είναι και επισήμως νόμιμο…

Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνας επικύρωσε τη Δευτέρα την αποποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ανδρών, σε μια απόφαση που χαιρετίστηκε από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας της Αφρικής.

Η απόφαση ουσιαστικά απέκλεισε δύο τμήματα του ποινικού κώδικα που είχαν θέσει εκτός νόμου την ομοφυλοφιλία.

Όπως αναφέρει το reuters, πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το ομοφυλοφιλικό σεξ στη Μποτσουάνα τιμωρούνταν με φυλάκιση έως και επτά έτη.

Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο ποινικός κώδικας απαγόρευε το ομοφυλοφιλικό σεξ, καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η στάση των ανθρώπων απέναντι στην ομοφυλοφιλία είχε αλλάξει.

Ο Πρόεδρος του Εφετείου Ian Kirby είπε ότι η ποινικοποίηση του ομοφυλοφιλικού σεξ παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και το δικαίωμα στην ισότητα.

Μέλη της κοινότητας αντέδρασαν με πανηγυρισμούς στο δικαστήριο, ενώ κάποιοι έκλαιγαν από χαρά.

“Αυτό θα αλλάξει για πάντα το τοπίο της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας στη Μποτσουάνα. Το κράτος δεν θα έχει πλέον καμία δουλειά σχετικά το τι κάνουν δύο ενήλικες που συναινούν..”, δήλωσε η Sethunya Mosime, πρόεδρος ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης της Μποτσουάνα.

“Αυτή η υπόθεση δοκίμασε τη δημοκρατία της Μποτσουάνας και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μπορούμε να πούμε ρητά ότι στη Μποτσουάνα υπάρχει πραγματική δημοκρατία”, συμπλήρωσε.

Κυβερνητικά στελέχη δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση, για την οποία δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, καθώς αποφασίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *