23/Οκτ/22
Αυστραλία: Εφαρμογή που θα καταγράφει τη συναίνεση στο σ3ξ προτείνει η αστυνομία

Αυστραλία: Εφαρμογή που θα καταγράφει τη συναίνεση στο σ3ξ προτείνει η αστυνομία

Αντιδράσεις στην Αυστραλία έχει προκαλέσει μια πρόταση του αρχηγού της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας για ένα app που θα καταγράφει τη σ3ξουαλική συναίνεση.

Ο Mick Fuller υπερασπίστηκε την ιδέα μιας εφαρμογής όπου οι χρήστες θα καταγράφουν ψηφιακά την αμοιβαία συμφωνία τους να κάνουν σ3ξ. Όπως είπε, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να καθιερώσει την «θετική συναίνεση».

Ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που διαφώνησαν με την ιδέα, την οποία χαρακτήρισαν κοντόφθαλμη και δυνητικά ανοιχτή σε κακοποίηση, ενώ εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για το αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κρατική παρακολούθηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αυστραλοί έχουν ξεκινήσει εθνική συζήτηση σχετικά με την σ3ξουαλική επίθεση, κακοποίηση και παρενόχληση των γυναικών, ενώ τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλη τη χώρα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας.

Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, παρουσιάζοντας την ιδέα της εφαρμογής, είπε ότι θέλει απλώς να καθιερώσει την πράξη αναζήτησης ρητής συγκατάθεσης.

«Μπορεί να έχετε έναν γιο ή έναν αδερφό και νομίζετε ότι όλο αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή προστατεύει τους πάντες», είπε ο Mick Fuller.

Όπως εξήγησε, η ανάγκη απόδειξης της ρητής συγκατάθεσης είναι μόνιμο πρόβλημα σε δικαστικές υποθέσεις σ3ξουαλικής επίθεσης, και πως το αρχείο ενός app θα μπορούσε να συμβάλει σε καλύτερες δικαστικές αποφάσεις για τα θύματα.

Λιγότερο από 10% των σχεδόν 15.000 υποθέσεων σ3ξουαλικής επίθεσης που καταγγέλλονται στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας καταλήγει σε απαγγελία κατηγοριών, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρέπει να είναι θετική συναίνεση. Πώς το κάνουμε αυτό στις μέρες μας; Μια επιλογή είναι μέσω της τεχνολογίας», έγραψε σε σχετικό άρθρο του στην Daily Telegraph.

Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών σημείωσαν πως η χρήση της εφαρμογής προκαλούσε στην πραγματικότητα πολλά προβλήματα, αφού, όπως λένε, ένα αρχείο συναίνεσης θα μπορούσε να αντικατασταθεί απλώς αν κάποιος αλλάξει γνώμη ή να είναι ακόμη και ψευδές.

«Ο κακοποιητής θα μπορούσε απλώς να αναγκάσει το θύμα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή», σχολίασε η επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ενδοοικογενειακής βίας.

Γυναίκες νομικοί εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους με το app, χαρακτηρίζοντάς το «ανεπαρκές» συγκριτικά με τις προσπάθειες βελτίωσης της νομοθεσίας περί σ3ξουαλικών επιθέσεων για τα θύματα και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση.

«Χρειαζόμαστε αναμόρφωση της νομοθεσίας περί συναίνεσης, χρειαζόμαστε ολιστική εκπαίδευση, χρειαζόμαστε να σταματήσουμε τους άντρες από το να αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν…δεν χρειαζόμαστε μια εφαρμογή», τόνισε η Jenny Leong, βουλευτής των Πράσινων.

Παρόμοια εφαρμογή από ιδιωτική εταιρία κυκλοφόρησε στη Δανία νωρίτερα φέτος μετά την ποινικοποίηση του σ3ξ χωρίς ρητή συγκατάθεση, αλλά δέχθηκε σκληρή κριτική από τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης.

Η Αυστραλία βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω θύελλα καταγγελιών σ3ξουαλικής επίθεσης, με επίκεντρο το κοινοβούλιό της, καθώς επίσης σχολεία και χώρους εργασίας.

Χιλιάδες νεαρές γυναίκες μίλησαν με λεπτομέρειες για τις σ3ξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν στα σχολικά τους χρόνια, πολλές εκ των οποίων δεν ήταν σίγουρες τι ακριβώς συνιστά βιασμό.

loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *