Οι ιερόδουλες, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται υποτιμητικά, εξαιτίας των κοινωνικών στερεοτύπων. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάνουν κοινωνικό λειτούργημα, αφού η δουλειά τους βοηθάει σημαντικά στο να μειωθούν οι βιασμοί. Επίσης, αρκετοί στην περίοδο της καραντίνας χώρισαν και για να ικανοποιηθούν σεξουαλικά βρήκαν “καταφύγιο” στους οίκους ανοχής.

Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να καταλάβουμε την αναγκαιότητα μιας ιερόδουλης σε μια κοινωνία. Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε την αποκαλυπτική συνέντευξη μιας ιερόδουλης.

Η Αθανασία είναι μάνα και ζει σε ένα φτωχικό σπίτι στα Πατήσια. Για να συντηρεί την ίδια και το μωρό της, έχει αναγκαστεί να δουλεύει σε οίκο ανοχής. Η Αθανασία αναφέρει ότι, η βάρδια της είναι κάθε μέρα στάνταρ και είναι 8 ώρες, αλλά υπάρχουν αρκετές φορές  που μπορεί να δουλέψει παραπάνω: «Ξεκινώ τη δουλειά γύρω στις 9 το βράδυ και σχολάω συνήθως στις 5 το πρωί. Υπάρχουν όμως και μέρες, οι καλές μέρες που μπορεί να τραβήξει περισσότερο. Είναι δύσκολη αυτή η δουλειά ».

Στη συνέχεα, αναφέρθηκε στο ότι πολλές κοπέλες κάνουν αυτό το επάγγελμα, χωρίς τη θέλησή τους και επιπλέον μίλησε για την παιδική της ηλικία : «Δυστυχώς, στο επάγγελμα αυτό υπάρχουν κοπέλες που έρχονται παρά τη θέλησή τους. Κυρίως είναι από άλλες χώρες που έρχονται στην Ελλάδα μαζί με κάποιον που θα τους βρει δουλειά. Δεν ξέρουν όμως. Και όταν έρθουν είναι πια αργά. Η δική μου όμως περίπτωση είναι διαφορετική. Ντρέπομαι για αυτό… Τέλος πάντων. Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν επτά χρονών. Από τότε τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Θυμάμαι να πέφτω για ύπνο νηστική και τη μητέρα μου να μου υπόσχεται πως αύριο θα βρει κάτι να φάμε. Θυμάμαι να βράζει νερό και να μου το βάζει στο πιάτο, λέγοντάς μου ότι είναι σούπα. Κάποια στιγμή μας έδιωξαν από το σπίτι γιατί δεν πληρώναμε το νοίκι. Τότε η Εκκλησία μας παραχώρησε ένα δωμάτιο. Από εκείνο τον καιρό τουλάχιστον είχαμε να φάμε, αφού μας βοηθούσε η Εκκλησία ».

Η Αθανασία αναφέρθηκε στο ότι στα 14 γνώρισε τον 30χρονο Άκη, ο οποίος της έδειξε ενδιαφέρον και την παρακίνησε να το κάνει, αφού είχε ανάγκη να βρει χρήματα : «Στα δεκατέσσερα, γνώρισα τον Άκη. Εκείνος ήταν 30 χρονών, ψηλός, όμορφος. Μου έκανε εντύπωση ότι κι εκείνος μου έδειχνε ενδιαφέρον. Γνωριστήκαμε, τα φτιάξαμε και σιγά σιγά άρχισε να μου μιλάει για αυτή τη δουλειά. Στην αρχή γελούσα, το απέκλεια. Όμως, σιγά σιγά με έπεισε. Όταν ζεις μέσα στη φτώχεια από παιδί, το να βγάλεις χρήματα είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Σίγουρα υπάρχουν τόσες δουλειές, αλλά χωρίς πτυχία, χωρίς προσόντα… Έβλεπα και τη μητέρα μου από την άλλη που δεν έβρισκε δουλειά με τίποτα και ο Άκης  έλεγε ότι είναι πολύ εύκολο αυτό που μου πρότεινε ».

Επίσης επισήμανε ότι, η πρώτη μέρα ήταν η πιο δύσκολη για εκείνη: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μέρα. Ήθελα να φύγω, έκλαιγα. Αλλά ο Άκης με πίεζε να μείνω. Δεν ήθελα να τον απογοητεύσω. Έτσι, έμεινα και έβγαλα τα πρώτα μου χρήματα. Από τότε, όσο σκληρό κι αν μου φαινόταν δεν το έβαζα κάτω. Τα χρήματα τα χρειαζόμουν άλλωστε ».

Στη ερώτηση για το αν μετάνιωσε ποτέ για την απόφασή της, απάντησε ότι: « Στην αρχή με γλύκανε το χρήμα. Μπορούσαμε να ζούμε άνετα με τη μητέρα μου και αυτό με έκανε να νιώθω ασφάλεια. Το μετάνιωσα πολλές φορές. Σκεφτόμουν συχνά να τα παρατήσω και να ψάξω για άλλη δουλειά. Πάντα επέστρεφα. Για οικονομικούς λόγους. Πουθενά δεν έβρισκα το γρήγορο χρήμα που έβγαζα εδώ. Πριν τρία χρόνια, το είχα πάρει απόφαση. Είχα κάποια λεφτά στην άκρη και έψαχνα για άλλη δουλειά. Δεν βρήκα τίποτα. Είναι και δύσκολες οι σημερινές εποχές. Εδώ μένουν άνεργοι άνθρωποι με πτυχία και προσόντα. Θα βρω δουλειά εγώ; »

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι σε αυτό το επάγγελμα: «Κίνδυνοι; Μόνο κίνδυνοι υπάρχουν! Τι να σου πρωτοπώ. Όλους τους κινδύνους που έχει η νύχτα! Αλκοόλ, βία, ναρκωτικά… Όλα τα έχω δει. Νομίζω ότι τώρα πια τίποτα δεν μπορεί να με σοκάρει! Άσε τις αρρώστιες που μπορεί να κολλήσεις. Πρέπει συνεχώς να έχεις το νου σου και να τα προβλέπεις όλα! Η νύχτα είναι επικίνδυνη, όπως και να το κάνεις ».

Στην συνέχεια αναφέρει, το πώς την αντιμετωπίζει ο κόσμος όταν μάθουν για το επάγγελμά της: «Ευτυχώς, η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη! Αυτός είναι κι ένας λόγος που πιστεύω ότι η μητέρα μου δεν ξέρει τι κάνω. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν είναι από τα πιο, αποδεκτά επαγγέλματα. Ο κόσμος ξέρει μόνο να κρίνει. Δεν σκέφτεται το πώς, το γιατί. Απλά, λέει… Αλλά ακόμα και εμείς οι ίδιες οι ιερόδουλες δεν το αποδεχόμαστε. Νιώθω ότι έχω χάσει την εκτίμηση στον εαυτό μου. Μέχρι που γέννησα το παιδί μου, πίστευα ότι δεν έχω καμιά αξία σαν άνθρωπος, σαν προσωπικότητα. Μετά τη γέννα νομίζω πως τελικά αξίζω κάτι κι εγώ. Όταν βλέπω αυτά τα ματάκια να με κοιτούν, όταν ακούω το “μαμά”… Δεν μπορεί.. Κάτι αξίζω.. Πρέπει να αξίζω. Για χάρη του παιδιού μου. Άλλωστε δεν κάνω κάτι κακό. Δεν κοροϊδεύω, δεν κλέβω, δεν σκοτώνω. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που κάνουν πολύ χειρότερες δουλειές. Όπως αυτοί που φέρνουν τα κορίτσια από τις ξένες χώρες με ψεύτικες ελπίδες, όπως αυτοί που πουλούν ναρκωτικά σε μικρά παιδιά. Όχι, η δική μου η δουλειά είναι τίμια. Δύσκολη αλλά τίμια ».

Τέλος, επισημαίνει ότι το παιδί το έκανε από έρωτα και σκέφτεται στο μέλλον να φύγει από την Αθήνα, γιατί φοβάται ότι το παιδί της μπορεί στο μέλλον να ανακαλύψει τι δουλειά κάνει και να την απορρίψει: « Το παιδί, είναι καρπός αληθινού έρωτα. Όχι πληρωμένου. Ο πατέρας του παιδιού ήταν ο λόγος που αποφάσισα οριστικά να σταματήσω. Ήξερε για τη δουλειά μου αλλά δεν τον ένοιαζε. Μόλις όμως του ανακοίνωσα πως είμαι έγκυος μου είπε πως έχει οικογένεια και δύο παιδιά. Δεν χωρούσαμε κι εμείς στη ζωή του. Έτσι, μόλις γέννησα έπρεπε κάπως να θρέψω το παιδί μου. Αυτό που με φοβίζει είναι πως μόλις μεγαλώσει και αρχίσει να καταλαβαίνει, μπορεί να μάθει τι δουλειά κάνω. Φοβάμαι πολύ μη με απορρίψει. Σκέφτομαι να φύγουμε από την Αθήνα. Να πάμε να ζήσουμε στην επαρχία και να ξεκινήσω μια καινούρια ζωή. Να κάνω μια δουλειά που να μην ντρέπομαι. Τώρα δεν είναι όπως παλιά. Ναι, είναι τίμια η δουλειά μου, το λέω και το ξαναλέω, αλλά τώρα έχω ένα παιδί. Δεν θα ήθελα να ντρέπεται για μένα. Δεν θα ήθελα να δώσω το δικαίωμα σε κάποιον να προσβάλει το παιδί μου εξαιτίας μου. Αυτά σκέφτομαι, αλλά έχω προσπαθήσει τόσες φορές να τα παρατήσω. Δεν ξέρω πότε και αν θα τα καταφέρω ».