Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πορνό μπορεί να επηρεάσει την πνευματική υγεία των ανθρώπων, ενώ κάποιο άλλοι επισημαίνουν ότι η… λελογισμένη παρακολούθηση ταινιών ερωτικού περιεχομένου έχει θετικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Μία μελέτηαπό το Journal of Sexual Medicine, ξεκαθάρισε λίγο τα πράγματα, κατατάσσοντας τους θεατές του πορνό σε τρεις κατηγορίες.

Οι ειδικοί εξέτασαν 830 συμμετέχοντες με ερωτηματολόγια, τα οποία περιελάμβαναν ερωτήσεις του τύπου πόσο συχνά παρακολουθείτε πορνό, αν πιστεύετε ότι διαταράσσει την καθημερινότητά σας και πόσο συχνή είναι η σεξουαλική σας δραστηριότητα. Έτσι κατέληξαν στις παρακάτω κατηγορίες:

«Ερασιτέχνες» θεατές

Αυτός είναι ο μόνος τύπος θεατή που θεωρείται υγιής: Είναι σεξουαλικά ικανοποιημένος με μία υγιή σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι θεατές αυτοί αποτελούν το 75,5% των συμμετεχόντων στη μελέτη και παρακολουθούν κατά μέσο όρο 24 λεπτά πορνό την εβδομάδα.

Αυτοί οι θεατές είναι συνήθως γυναίκες ή άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση.

Εθισμένοι θεατές

Με μέσο όρο παρακολούθησης 110 λεπτά την εβδομάδα, η κατηγορία αυτή των θεατών είναι η πιο εθισμένη και από τις τρεις και οι άνθρωποι που ανήκουν σ’ αυτήν, τις περισσότερες φορές, επιλέγουν να το παρακολουθήσουν μόνοι τους.

Η κατηγορία αυτή αποτελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από άντρες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αισθάνονται συναισθηματική δυσφορία, κάτι που συνδέεται ξεκάθαρα με τη συχνή χρήση του πορνό.

Απογοητευμένοι θεατές

Εάν συνηθίζετε να βλέπετε πορνό για να αισθανθείτε καλύτερα, τότε ίσως να είστε ένας απογοητευμένος θεατής.

Το 12,7% των συμμετεχόντων που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία ένιωθαν σεξουαλικά ανικανοποίητοι και είχαν σημαντική αποχή από τη σεξουαλική επαφή.

Με μέσο όρο παρακολούθησης, 17 λεπτά την εβδομάδα, η συχνότητα χρήσης πορνό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία έχουν πολύ έντονα τα συναισθήματα του τρόμου και της ντροπής.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές σημείωσαν:

«Οι “ερασιτέχνες” θεατές σημείωσαν περισσότερα θετικά σεξουαλικά αποτελέσματα από τις άλλες δύο ομάδες, με τους απογοητευμένους θεατές να αναφέρουν περισσότερη σεξουαλική δυσλειτουργία και τους εθισμένους θεατές να νιώθουν μία ψύχωση»