01/Δεκ/22
Γιατί δεν κάνουμε πια τόσο πολύ σεξ;

Γιατί δεν κάνουμε πια τόσο πολύ σεξ;

Έχει μείνει κάποιος τελικά στην πόλη που να κάνει σεξ;

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο από την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μέχρι την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μάλλον ο λόγος είναι άλλος.

Οι μεσήλικες δεν κάνουν πολύ. Οι νέοι κάνουν ελάχιστα. Οι Βρετανοί, Αυστραλοί, Ιάπωνες, Αμερικανοί το ίδιο. Την τελευταία δεκαετία ορισμένες μελέτες έχουν βρει σημαντική μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας σε όλον τον κόσμο, με τελευταίο παράδειγμα μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, όπου δείχνει μειώσεις από το 2009 μέχρι το 2018 σε όλες τις μορφές, όπως ο αυνανισμός.

Οι ερευνητές παρεμπιπτόντως εξέτασαν και πληροφορίες από κυβερνητικές έρευνες μεταξύ ατόμων ηλικίας 14-49 ετών. Όσον αφορά την ηλικία των 50 πρόκειται για μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Τι συμβαίνει με τους νέους λοιπόν αυτήν την εποχή; Γιατί μειώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα; Αν και η μελέτη δεν εξέτασε πιθανούς υποκειμενικούς παράγοντες, ούτε συμπεριέλαβε τις επιπτώσεις της πανδημίας, δύο από τους συγγραφείς της η Ντέμπι Χέρμπενικ και Τζέιν Φου μοιράστηκαν πρόσφατα τις υποθέσεις τους με την Scientific American. Η σύνοψη της συζήτησης είναι ότι πιθανότατα παίζουν πολλοί παράγοντες. Φυσικά υπάρχει αυξανόμενη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνιδιών. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ θα μπορούσε να είναι ένας ακόμα παράγοντας. Ωστόσο το πιο ενδιαφέρον και ανησυχητικό είναι η υπόθεση των ερευνητών πως η ενσωμάτωση του εξαιρετικά σκληρού σεξ θα μπορούσε να αποβάλλει μια γενιά νέων ανθρώπων εντελώς από το σεξ.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια κανονικοποίηση του πνιγμού και στραγγαλισμού κατά τη διάρκεια του σεξ. Η πορνογραφία έχει παίξει ενεργό ρόλο σε αυτό αλλά τα γυναικεία περιοδικά και η δημοφιλής κουλτούρα (50 Αποχρώσεις του Γκρι) έχουν επίσης βοηθήσει στο να γίνει το σκληρό σεξ, «μοντέρνο». Η Χέμπερνικ και η Φου δήλωσαν πως ο πνιγμός και στραγγαλισμός στο σεξ φαίνεται να είναι μια «συμπεριφορά συνηθισμένη για νέους και φοιτητές».

Ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι συναινετικό και απολαυστικό σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το επιθετικό σεξ μπορεί να γίνει εκφοβιστικό. «Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό αυτό εξαιρεί τους ανθρώπους από το σεξ αλλά γνωρίζουμε πως τους προκαλεί μεγάλο φόβο» σημειώνει η Φου. «Θα μπορούσαν να συναινέσουν στο σεξ αλλά τεχνικές όπως ο πνιγμός μπορεί να συμβεί χωρίς να το έχουν ζητήσει». Αυτός δεν είναι παράλογος φόβος: το 2019 η ομάδα εκστρατείας We Can’t Consent to This, ανέφερε πως την τελευταία δεκαετία 30 κορίτσια έχασαν τη ζωή τους από «σκληρό σεξ που πήγε στραβά».

Για να είμαστε σαφείς: δεν υπάρχει τίποτα κακό με το σκληρό σεξ αρκεί να είναι πραγματικά συναινετικό. Αυτό που είναι προβληματικό είναι πως οι νέοι μαθαίνουν για το σεξ μέσω πορνό και πιστεύουν ότι η βία είναι ένα φυσιολογικό μέρος της οικειότητας. Οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν σχόλια, όπως εκείνο που έκανε η Billie Eilish σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η παρακολούθηση πορνό από παιδική ηλικία στην ψυχική της υγεία και πως παρέσυρε τις προσδοκίες της για το πως θα έπρεπε να είναι το σεξ. «Την πρώτη φορά που έκανα σεξ δεν έλεγα όχι σε πράγματα που δεν ήταν καλά» δήλωσε σε μια συνέντευξη της «νόμιζα πως αυτό είναι που με ελκύει».

Είναι εύκολο να μετατρέψεις την βιομηχανία του πορνό -η οποία δεν είναι και τόσο γνωστή για την ενασχόληση της με την ηθική- σε αποδιοπομπαίο τράγο για οτιδήποτε δεν πάει καλά με την κοινωνία. Αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί απλώς για το ότι οι νέοι έχουν ανθυγιεινές απόψεις για το σεξ. Οφείλεται επίσης στην έλλειψη σωστής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Μεταξύ 2002 και 2014, το ποσοστό των σχολείων στις ΗΠΑ που απαιτούσαν από τους μαθητές να μάθουν για την σεξουαλικότητα μειώθηκε από 67% σε 48%. Αν οι νέοι μαθαίνουν για το σεξ μέσω του πορνό ας μην κατηγορούμε μόνο την βιομηχανία του πορνό: ας αναρωτηθούμε γιατί δεν λαμβάνουν καλύτερες πληροφορίες αλλού.

loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *