10/Ιαν/22
Όνειρα και σεξ - Τι σχέση έχουν με την πραγματικότητα;

Όνειρα και σεξ – Τι σχέση έχουν με την πραγματικότητα;

Όσον αφορά τους οργασμούς που έχουμε στα όνειρα και σεξ μας, ναι είναι όντως αληθινοί. Πρόκειται για μια έκκληση από το όνειρο που μας ζητάει να «τακτοποιήσουμε το θέμα» και στην πραγματική ζωή.

Τα σεξουαλικά όνειρα έχουν κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς από εμάς ως προς το τί μπορούν να σημαίνουν και αν προσπαθεί να μας πει κάτι το υποσυνείδητό μας. Τι σημαίνουν λοιπόν τα σεξουαλικά όνειρα;

Προτού σκεφτείς οτιδήποτε άλλο, έχε υπόψιν ότι ένα μεγάλο μέρος των σεξουαλικών ονείρων στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλη σχέση με την ίδια την πράξη. Αν και τα όνειρα αυτά συχνά φαίνονται «φυσιολογικά» όταν επικεντρώνονται γύρω από έναν νυν ή πρώην εραστή, μπορεί επίσης να είναι φαινομενικά παράλογα.

Τα όνειρα που σχετίζονται με το σεξ είναι πιο συνηθισμένα απ’ ό,τι πιστεύεται και δεν συνδέονται απαραίτητα με μια ανεβασμένη λίμπιντο. Έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, τα σεξουαλικά όνειρα αποτελούσαν περίπου το 8% όλων των αναφερόμενων ονείρων – πάνω από 3.500 – σε μια μελέτη του Antonio Zadra, PhD, του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.
Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM), η συνουσία είναι ο πιο συχνός τύπος σεξουαλικού περιεχομένου ονείρων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ακόμη, έχουν αναφερθεί και τα εξής:

• Σεξουαλικές προτάσεις
• Φιλιά
• Φαντασιώσεις
• Αυνανισμός

Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν οργασμό κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών τους ονείρων. Σύμφωνα με σεξολόγους, το νόημα πίσω από αυτά τα «kinky» σενάρια μέσα στον ύπνο συχνά δεν έχει καν να κάνει με το σεξ. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να τα παίρνουμε τόσο σοβαρά ούτε να προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε κυριολεκτικά.
Υπάρχουν βέβαια κάποια γενικότερα θέματα που πρέπει να έχεις κατά νου όταν αξιολογείς οποιοδήποτε από αυτά τα αισθησιακά όνειρα. Τα σεξουαλικά όνειρα μπορούν να συνδέσουν τα συναισθήματα του παρελθόντος με το παρόν. Πολύ πιθανό να έχεις «κοιμηθεί» με κάποιον πρώην σύντροφό σου στα όνειρά σου. Πολλοί άνθρωποι το έχουν κάνει κάποια στιγμή και πράγματι, μερικές φορές, είναι μια απολαυστική φαντασίωση. Όπως και να έχει, το σεξ με τον πρώην είναι μία από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις ονείρων αυτών.
Σύμφωνα με την ειδικό αναλυτή ονείρων Layne Dalfen, τα σεξουαλικά όνειρα για πρώην εραστές μπορεί να αποκαλύψουν αρκετά πράγματα για το τι συμβαίνει στη σημερινή σου ζωή. «Κάθε σύντροφος που είχατε ποτέ, βρίσκεται στον ίδιο νοητικό φάκελο με άλλες σημαντικές σχέσεις στη ζωή σας», εξηγεί η Dalfen. «Για παράδειγμα αν συμβεί κάτι με τον τωρινό σας σύντροφο και νιώσετε απόρριψη, το νοητικό αρχείο ανοίγει εκείνη τη νύχτα στα όνειρά σας και μπορεί να επιλέξετε έναν φίλο που είχατε όταν ήσασταν 18 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνος ο φίλος σας έκανε να νιώσετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που σας έκανε να νιώσετε και ο σύντροφός σας νωρίτερα».

Με άλλα λόγια, τόσο ο προηγούμενος όσο και ο τωρινός εραστής είναι ουσιαστικά εναλλάξιμοι στη χώρα των ονείρων. Είναι ενδιαφέρον ότι η προαναφερθείσα μελέτη διαπίστωσε ότι το 20 τοις εκατό των γυναικών – σε σύγκριση με το 14 τοις εκατό των ανδρών – ανέφεραν ότι είχαν σημερινούς ή προηγούμενους συντρόφους στα σεξουαλικά τους όνειρα.

Αν βλέπεις ότι κάνεις σεξ με έναν πρώην στα όνειρά σου, ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς: «Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι αυτό το άτομο;». Είτε πρόκειται για τρυφερή νοσταλγία είτε για απόρριψη που πόνεσε πολύ στο παρελθόν, είναι πιθανό να υπάρχει ένας υφιστάμενος δεσμός με τη σημερινή σου πραγματικότητα. Μπορεί να απεικονίζουν ιδιότητες που θέλεις να αναπτύξεις στον εαυτό σου. Ακόμη κι αν βλέπεις σεξουαλικά όνειρα με τυχαίους ανθρώπους, κοίταξε λίγο πιο προσεκτικά τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν.

«Αν βρίσκεστε σε ένα σημείο της ζωής σας που πρέπει πραγματικά να πείτε ή να κάνετε κάτι, αλλά φοβάστε – μπορεί να καταλήξετε να κοιμάστε με το αφεντικό σας στα όνειρά σας, επειδή πιθανότατα έχουν αυτή την ισχυρή, διεκδικητική ποιότητα που χρειάζεστε εσείς οι ίδιοι», λέει η Dalfen. Σε αυτό το σενάριο, πρόκειται για κάτι που λείπει αυτή τη στιγμή από τη ζωή σου και το θέλεις. «Αν είσαι ήδη στο κρεβάτι με αυτό το χαρακτηριστικό στα όνειρά σου, ας πούμε, τότε μάλλον είσαι πιο κοντά στην επίτευξη του χαρακτηριστικού στην πραγματική ζωή», προσθέτει. Για τους μη εργένηδες, αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε όνειρα περί εξαπάτησης – υπάρχει κάτι σχετικά με αυτό το άτομο με το οποίο κοιμούνται στον ύπνο τους. Πιθανότατα συνευρίσκονται με ένα άλλο κομμάτι του εαυτού τους μέσω κάποιου άλλου, ίσως ένα κομμάτι που δεν εκφράζεται στην παρούσα τους σχέση.

Τούτου λεχθέντος, τα όνειρα για εξαπάτηση μπορούν επίσης να ερμηνευτούν κυριολεκτικά. Αν αισθάνεσαι ανικανοποίητη, μην εκπλαγείς αν το μυαλό σου περιπλανιέται στη χώρα των ονείρων ή σε μια φαντασίωση ελευθερίας, σημειώνει η Dalfen. Ακόμη, τέτοια όνειρα μπορεί να αντικατοπτρίζουν άμεσα σημερινές καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν σεξουαλικά όνειρα για εκείνους με τους οποίους δεν θα ήθελαν ποτέ στην πραγματικότητα να κοιμηθούν αλλά, κατά κάποιο τρόπο, είναι ευχάριστο στο όνειρό τους, με αποτέλεσμα να ξυπνούν εξαιρετικά μπερδεμένοι.

Όταν της ζητήθηκε ένα παράδειγμα, η Dalfen εξήγησε ότι είχε μια πελάτισσα που έβλεπε σεξουαλικά όνειρα που αφορούσαν κάποιον με τον οποίο δεν ήθελε ποτέ να κοιμηθεί «ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια», όπως το έθεσε. «Τη ρώτησα: “Τι νομίζεις ότι έκανες πρόσφατα, κάτι που νόμιζες ότι δεν θα έκανες ποτέ σε ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά σου άρεσε κάθε λεπτό του;”», όπως λέει. Και ιδού, η πελάτισσα μπόρεσε να συνδέσει μια πρόσφατη πραγματική εμπειρία με το αφηρημένο σενάριο μέσα στο όνειρό της. Ήταν η υποσυνείδητη έκφρασή της να δοκιμάσει κάτι εντελώς καινούργιο, αντικατοπτρίζοντας τον πραγματικό κόσμο, όσο παράξενη και αν φαίνεται η μεταφορά.
Με απλά λόγια, ένα μεγάλο μέρος των σεξουαλικών ονείρων είναι πρόβες που μας υπενθυμίζουν πώς είναι να νιώθουμε καλά. Αν δεις ένα «καυτό όνειρο», ίσως να έχεις ξεχάσει πώς είναι να είσαι σεξουαλικά ικανοποιημένη ή με έντονες επιθυμίες. Οπότε το υποσυνείδητό σου προσπαθεί να σε βοηθήσει.

Όσον αφορά τους οργασμούς που έχουμε στα όνειρά μας, ναι είναι όντως αληθινοί. Πρόκειται για μια έκκληση από το όνειρο που μας ζητάει να «τακτοποιήσουμε το θέμα» και στην πραγματική ζωή. Έτσι, αν ξυπνήσεις λίγο ζαλισμένη από έναν απολαυστικό οργασμό που είχες ενώ κοιμόσουν, δες το ως μια ένδειξη να κάνεις κάτι ανάλογο και όσο είσαι ξύπνια.

Συμπερασματικά, όπως οι ίδιες οι σχέσεις, έτσι και η ερμηνεία των ονείρων δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους. Τα όνειρα του καθενός μπορούν να ερμηνευτούν μόνο εντελώς εξατομικευμένα και το νόημά τους εξαρτάται άμεσα από την προσωπική ιστορία και τους συνειρμούς του «ονειροπόλου».

Οπότε, στο ερώτημα αν τα σεξουαλικά μας όνειρα προσπαθούν να μας πουν κάτι, πέρα από το ότι ενδεχομένως να θέλουμε να κάνουμε περισσότερο σεξ στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάλυσης. Αν είσαι πρόθυμη να «ενώσεις τα κομμάτια του παζλ», σίγουρα θα βρεις απαντήσεις.

Ετικέτες:

#όνειρα και σεξ
loading...

Κάντε Share

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *