Η ψηφιακή επανάσταση και η έκρηξη των social media έχουν οδηγήσει σε μια “άνθιση” της πορνογραφίας και του εθισμού σε αυτή. Πρόκειται για έναν εθισμό που δεν είναι άμεσα ορατός από τους γύρω, ενώ η πανδημία, που έχει επιβάλει την απομόνωση φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση.

Παρόλο που η πορνογραφία βρίσκεται πλέον παντού, εξακολουθεί να είναι θέμα ταμπού που άλλοτε ξαφνιάζει, άλλοτε προκαλεί ειρωνικά γέλια, ωστόσο, όπως κάθε εθισμός, δεν είναι καθόλου αστείο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία.

Ο Tim Reigle, σύμβουλος για θέματα εθισμού στο πορνό (Porn Addiction Coach ) ο οποίος βοηθάει χιλιάδες άντρες σε όλο τον κόσμο να “σπάσουν” τους ερωτικούς τους περιορισμούς και να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, αναφέρει κάτι που δεν το περιμένουμε: “Ο εθισμός στο πορνό δεν έχει καμία σχέση με το σεξ, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον πόνο και τα συναισθήματα που δεν μπορούμε να χειριστούμε – είναι μια απόδραση”.

Ο Tim, 34 ετών, είναι από την Πενσυλβάνια και γνωρίζει πολύ καλά το θέμα. Ο ίδιος δέθηκε στενά με το πορνό ως έφηβος και αγωνίστηκε να το αντιμετωπίσει μέχρι την ενήλικη ζωή του. Είχε άσχημες επιπτώσεις στη ζωή του, σχεδόν καταστρέφοντας το γάμο του και τη σχέση του με τα παιδιά του. “Οδήγησε σε κατάθλιψη. Πιάστηκα μερικές φορές από τη σύζυγό μου και άλλους, αλλά κάθε φορά σαν κάθε καλός ψεύτης, πήρα καλύτερα μέτρα ώστε να φροντίσω να μη με ξαναπιάσουν. Χωρίσαμε με τη σύζυγό μου για λίγο, αλλά όταν με έπιασαν 2 κολλητοί μου οι οποίοι μετά απομακρύνθηκαν από μένα, τότε ξύπνησα απότομα. Έπρεπε να κοιταχτώ στον καθρέφτη “, αναφέρει.

Αυτό συνέβη πριν από περίπου τέσσερα χρόνια και από τότε ορκίστηκε να χρησιμοποιήσει τις δικές του εμπειρίες του για να βοηθήσει άλλους. Μέρος αυτού είναι το δωρεάν ebook του, Power Over Porn, με ένα πρόγραμμα για απεξάρτηση από το πορνό σε 10 βήματα. Ωστόσο, κυρίως βοηθάει τους πάσχοντες σε προσωπικό επίπεδο – κάποιοι από τους οποίους μάλιστα μπορεί να αυτοϊκανοποιούνται και 5 φορές τη μέρα. “Χρησιμοποιούμε το πορνό για αυτοθεραπεία ή για να αποφύγουμε τα προβλήματά μας εντελώς. Θα μπορούσε να είναι σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ή σοβαρό συναισθηματικό τραύμα όπως ο θάνατος ενός γονέα. Σε μένα λειτουργούσε υποσυνείδητα, σαν να αισθανόμουν συνεχώς ότι έπρεπε να ανταποκριθώ σε ένα σταθερό standard. Πάντα ένιωθα ότι ήμουν γιος του Ιερέα Reigle, δεν ήμουν ο Tim. Αγωνιζόμουν για τη δική μου ταυτότητα και ένιωθα συνεχώς ότι δεν ήμουν αρκετά καλός. Είχα επίσης λάβει πολλές απορρίψεις από κορίτσια. Με πορνό, δεν σε απορρίπτουν ποτέ, έτσι δημιούργησα ένα alter-ego “, είπε ο Tim.

Οι άνδρες που ζητούν τη βοήθεια του Tim είναι διαφόρων ηλικιών, με τον μεγαλύτερο να είναι 60 χρόνων. Επίσης, παρατήρησε μια ταχεία αύξηση των πελατών του λόγω του lockdown. “Έχω δει μια άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας κυρίως επειδή επέτεινε τους λόγους για τους οποίους που βλέπουν πορνό. Υπάρχει άγχος να χάσουν τη δουλειά τους ή να μολυνθούν από τον ιό, ενώ η απομόνωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που τους οδηγούν σε αυτό. Τους ενθαρρύνω να βγουν έξω, να πάρουν βιταμίνη D και να παραμείνουν κοινωνικοί ακόμα κι αν είναι μέσω του Zoom. Το να παραμένεις στάσιμος το κάνει ακόμα χειρότερο”. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι ο κύριος καταλύτης στην άνοδο του εθισμού στο πορνό ήταν το Internet. Η ανάγκη αναζήτησης πορνογραφίας έχει εξαφανιστεί και τα βίντεο υψηλής ευκρίνειας με όλο και πιο ακραίο περιεχόμενο μπορούν να μεταδοθούν σε οποιοδήποτε σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού. Άλλοι εθισμοί γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους. “Ένας αλκοολικός ή τοξικομανής αρχίζει να δείχνει φυσικά σημάδια, μπορεί να χάσει βάρος και το δέρμα του μπορεί να γίνει γκρι. Ωστόσο, o εθισμός στο πορνό δεν εκδηλώνεται έτσι και είναι εύκολο να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτό, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό δωρεάν χάρη σε σημαντικούς ιστότοπους όπως το Pornhub” συμπληρώνει.

Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει επαλήθευση ηλικίας για προβολή ή upload. Δεν υπάρχει κάποια απτή απόδειξη ότι αυτά τα κορίτσια είναι 18 ετών ή το έκαναν συναινετικά.  Οι ιστότοποι φέρουν μεγάλη ευθύνη, αλλά από την άλλη πλευρά απλώς εκμεταλλεύονται τη ζήτηση. Μπορεί να απαγορευθούν, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα σταματήσει τον εθισμό. Για 50 χρόνια, υπάρχει μια μάχη για το πόσο βλαβερά είναι τα τσιγάρα, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν. “Η διακοπή της παραγωγής δεν θα σταματήσει τον εθισμό, πρέπει να σταματήσουμε τη ζήτηση”, αναφέρει ο Tim. Ενώ ο Tim θεραπεύει μόνο άνδρες, λαμβάνει αλληλογραφία από γυναίκες που θέλουν συμβουλές για το πώς να βοηθήσουν τους άνδρες τους.

 Ένα κοινό ζήτημα που τους προβληματίζει είναι ότι η εστίαση του συζύγου ή του φίλου τους στο πορνό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ενδιαφέροντός τους για αυτές. Πάνω σε αυτό ο Tim έχει αντίθετη άποψη: “Ένα από τα πράγματα που είναι δύσκολο να καταλάβουμε για τις γυναίκες είναι οτι δεν έχει να κάνει με αυτές, οι άνδρες δεν παίρνουν κάτι από πορνό που δεν μπορούν να πάρουν από τη γυναίκα τους, καθώς δεν είναι σεξουαλικό ζήτημα. Είναι ένα συναισθηματικό ζήτημα που έχει να κάνει με τον πόνο. Όταν ήμουν εθισμένος, είχα μια υγιή σεξουαλική ζωή με τη γυναίκα μου, δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Μπορώ να καταλάβω γιατί οι γυναίκες ίσως πιστεύουν ότι είναι μια επίθεση εναντίον τους, αλλά δεν φταίει η ίδια η  γυναίκα ή το οτι δεν είναι αρκετά όμορφη”.

Παραμένει ένα ευαίσθητο ζήτημα και εξακολουθεί να θεωρείται ενοχλητικό από ορισμένους, έτσι πολύ λίγοι άνδρες παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα δημόσια. Ωστόσο, η διαδικασία καθοδήγησης και ανάκαμψης του Tim δεν λειτουργεί έως ότου παραβιαστεί αυτό το όριο. “Το δύσκολο μέρος είναι να φτάσουν σε μένα. Μόλις το κάνουν αυτό, “ανοίγονται”, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ψάξουμε βαθύτερα και να πιάσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα”.

 Μέρος της θεραπείας από τον εθισμό είναι παρόμοιο με τον τρόπο που οι αλκοολικοί ξεπερνούν τον δικό τους στους ΑΑ. Περιλαμβάνει την συνεργασία με κάποιον υπεύθυνο στον οποίο θα λογοδοτούν,  την τήρηση ενός ημερoλογίου, τη δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας και την άσκηση τόσο σωματική όσο και πνευματική. Η προσέγγιση του Tim βασίζεται στην κοινή λογική και διασφαλίζει το ότι οι εθισμένοι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να υποφέρουν μόνοι. “Απλώς χρειάζονται κάποιον να τους ακούσει, να είναι εκεί για αυτούς. Πολλοί άντρες ψάχνουν για αγάπη και κάποιον να τους φροντίζει, θέλουν οικειότητα και πιστεύουν ότι το παίρνουν από το σεξ. Έτσι το αναζητούν συνεχώς στο πορνό, όταν το μόνο που χρειάζονται είναι ένας φίλος – αυτό προσπαθώ να κάνω. Δεν είμαι γιατρός ή θεραπευτής, είμαι ένας τύπος που το έχει περάσει και μπορεί να σχετίζεται με αυτούς. Υποστηρίζω και ενθαρρύνω – και αυτό βοηθά κι εμένα, να μείνω νηφάλιος στη μάχη μου”.

Ο Tim παρουσιάζει μία ήπια συμπεριφορά, είναι ισορροπημένος και λογικός στις περισσότερες πτυχές της ζωής του και πλέον ακολουθεί μία πολιτική μηδενικής ανοχής για το πορνό. “Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει φυσιολογικό ή υγιές επίπεδο παρακολούθησης πορνό. Είμαστε συνεχώς βομβαρδισμένοι με σεξουαλικές εικόνες σε διαφημίσεις, social media, είναι παντού. Το πορνό ενθαρρύνεται επίσης ως καλό και υγιές από όλο αυτό το positive sex movement. Ο κόσμος πιστεύει ότι είναι καλό για τα νεαρά αγόρια να παρακολουθούν πορνό, ωστόσο οδηγεί σε κατάθλιψη και προκαλεί σωματικά προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία. Είναι καταστροφικό, αλλά η κοινωνία το βλέπει σαν να μην υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό”.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό πελατών και τη μεγαλύτερη σημασία που έχει αποκτήσει το θέμα αυτό, , ο Tim εξακολουθεί να θεωρεί σουρρεαλιστικό ότι η προσπάθεια εξάλειψης του εθισμού στην πορνογραφία έχει γίνει το επάγγελμά του. Ενώ έχει ισχυρές θρησκευτικές πεποιθήσεις, δεν υπάρχει προσέγγιση βασισμένη στην πίστη γι αυτό που κάνει. “Δεν είναι κάτι που περίμενα να κάνω, αλλά πιστεύω οτι ο Κύριος δούλεψε μέσα μου. Θέλω να χρησιμοποιήσω την λύτρωση που βρήκα για να βοηθήσω και άλλους”.

Βρείτε μας εδώ:

https://www.facebook.com/HotNewsGreece

https://www.instagram.com/hotnewsgr/

Πηγή:RT